Kérjen ajánlatot!
Mobil: +36 30 424 6225 email:nagy.zsolt(kukac)machinator.hu

Stíluskalauz

Lakáskultúra az 1960-as években

Az 1960-as évek a lázadások és az űrkorszak világa, és egy lakberendezési stílusé, amely teljesen eltér az 1950-es évek stílusától! Eltűntek az 50-es évek harmonikus hátterű, ízléses virágmintái. A 60-as évek lakástextíleinek szövetmintái egyszerre vadak és csodálatosak, melyek párhuzamot mutatnak a hippi mozgalommal és azt kísérő pszichedelikus hatásokkal. Népszerűk lettek a kasmírmintás kanapék és székek. Az Op art minták, aminek fekete-fehér vonalai megbolondították a szemet. Elterjedtek a nagyméretű nyomtatott faliképek és tapéták, melynek mintái származhattak akár Indiából vagy a marokkói bazárokból is! Mindhol minták és színek kavarogtak.

AÚj szokatlan formák jelentek meg: hódított a babzsák- és a kagylófotel. A 60-as években indultak hódító útjukra a természetben előforduló világos színek. Népszerűek voltak az avokádózöld és a sárga színű tárgyak, amelyek szakítottak a már az '50 -es években széles körben elterjedt hagyományos és uralkodó fehér színnel. Az évtized vége felé, a színek még vadabbak lettek, divatosak lettek a fényes neon színek, összhangban a szabad véleménynyilvánítás és a hagyományostól eltérő gondolkodásmóddal.

Az 1960-as évek nappaliainak és hálószobáinak padlóját egyszínű hosszúszálú szőnyegek borították. Ezek a meleg, süppedős shaggy szőnyegek voltak az évtized meghatározó dekorelemei. Szintén e korszak jellemző lakberendezési tárgyai voltak a lávalámpák, bár nagyon népszerűek maradtak a papír lámpaernyők is. Ezek színvilága is eltért a 1950-es pasztelljeitől, annál sötétebb színűek voltak.Szakértőnk

Koch Noémi Mária

A lakberendezés területén tevékenykedik, több mint egy évtizede: számos magánlakás, üzlet, kereskedelmi szálláshely megalkotásában volt már része; mindig a megrendelők legnagyobb megelégedettségére. A legtöbb munkája Debrecenhez kötődik, de dolgozott már a fővárosban, Siófokon, sőt, külföldön: Romániában, Szlovákiában, Svájcban, Ausztriában vagy épp Belgiumban. Munkáiban a művészi önmegvalósítás helyett, a megrendelői igények maradéktalan kielégítésére, az élhető, a praktikus, az otthonos környezet kialakítására fekteti a hangsúlyt, mindig törekedve arra, hogy a végtermék stílusos, a külső szemlélőnek is vonzó, és megismételhetetlenül egyedi legyen.


Scroll to Top