Kérjen ajánlatot!
Mobil: +36 30 424 6225 email:nagy.zsolt(kukac)machinator.hu

Stíluskalauz

Az 1950-es évek amerikai retroja

A retro, a második világháborút követő gazdasági boom, a globális változások, a fogyasztói társadalom kialakulásának stílusa. A terjedő liberalizmus eszméi befolyásolták a változásokat, alakították a modern világot és a designt ünnepelték. Az 50-es évek retroja tiszteletben tartotta a klasszikus tervezési elveket, ezért mind a mai napig elegánsnak hatnak.

Ahhoz hogy ízelítőt kaphassunk az 1950-es évek Amerikájának lakberendezési stílusából, érdemes megnézni néhány epizódot a „Reklámőrültek” című sorozatból, amely nagyszerűen mutatja be a kor stílusát. De kitűnő lakberendezési korrajzot nyújtanak a Grace Kelly és Audrey Hepburn vagy a Charles és Ray Eames által fémjelzett filmek is. Az akkori bútorok még mindig nagyon keresettek. Az 1950-es években megszületett a nyitott terű nappali, amely azt jelentette, hogy egy nagy multifunkcionális térbe került elhelyezésre a konyha a nappali és az étkező funkció is. (amerikai konyha). A színpalettán új világos és merész színek jelennek meg: elterjednek a „rágógumi színek” valamint a neonszínek. Ugyanakkor a konzervatívabbak a tompább színárnyalatokat: bézst, sötét barnát, oliva-zöldet, smaragd-színt, szilva-kéket, mustár-sárgát, sötétkéket és feketét használták.

Divat lett, és széles körben elterjedtek a vinyl padlóburkolatok, de hódított a fa padló, amelyeket szőnyegekkel borítottak be. A falakra, vagy csak egy-egy falszakaszra, festett vagy ragasztott nagy minták (tapéták) kerültek fel.Szakértőnk

Koch Noémi Mária

A lakberendezés területén tevékenykedik, több mint egy évtizede: számos magánlakás, üzlet, kereskedelmi szálláshely megalkotásában volt már része; mindig a megrendelők legnagyobb megelégedettségére. A legtöbb munkája Debrecenhez kötődik, de dolgozott már a fővárosban, Siófokon, sőt, külföldön: Romániában, Szlovákiában, Svájcban, Ausztriában vagy épp Belgiumban. Munkáiban a művészi önmegvalósítás helyett, a megrendelői igények maradéktalan kielégítésére, az élhető, a praktikus, az otthonos környezet kialakítására fekteti a hangsúlyt, mindig törekedve arra, hogy a végtermék stílusos, a külső szemlélőnek is vonzó, és megismételhetetlenül egyedi legyen.


Scroll to Top