Kérjen ajánlatot!
Mobil: +36 30 424 6225 email:nagy.zsolt(kukac)machinator.hu

Stíluskalauz

A perzsa-iszlám stílus

A marokkói stílus kapcsán már írtunk az iszlám vallású országok művészetéről és lakberendezési stílusáról. Az iszlám művészet, ahogyan a vallás, számos más országban is jelen van, melyek közül talán a legismertebb a perzsa művészet. A mai Irán területén valaha a perzsa birodalom virágzott. Számos építészeti és iparművészeti emlék bizonyítja az egykori Perzsia gazdagságát és művészetének magas színvonalát, kifinomultságát. Bár a vallás tiltja az ember és az állatok ábrázolását, a fennmaradt szőnyegek, kerámiák, festmények és miniatúrák azt bizonyítják, hogy ez a tilalom inkább csak a nyilvános helyekre vonatkozott.

Az otthonokban, különösen a gazdagabb, műveltebb rétegek házainál bizony a szőnyegeken oroszlánt, tigrist, gazellát ábrázoltak, az edényeken, különösen a nagy méretű tálakon, emberalakokat, konkrét személyek portréit, köztük fedetlen arcú, ifjú hölgyeket is láthatunk. A falakra portrékat, történelmi jeleneteket ábrázoló olajfestményeket akasztottak, vagy épp freskót festettek. Ezek az ábrázolások általában a korabeli miniatúrafestészettel mutatnak rokonságot, ami arra utal, hogy a miniatúrafestők által készített vázlatokat használták a kerámia- és szőnyegszövő műhelyekben, illetve festők foglalkoztak kerámiafestéssel is. Persze a máshol is előforduló geometrikus és növényi minták sem hiányoznak, de már nemcsak egyes növényeket, esetleg madarakat ábrázoltak, de egész tájképek kerültek a tálakra, edényekre. Elterjedtek voltak a csak díszként funkcionáló állatszobrocskák, tevék, macskák, galambok, antilopok, melyek a legtöbbször acélból készültek virágmintás arany- vagy ezüstberakással. Leginkább az európai nippekhez lehetne hasonlítani őket, melyek népszerűsége máig töretlen.

A perzsa művészet kedvelte a kék-fehér, illetve a kék-piros színpárosításokat mind a kerámia, mind a textilművészet terén. Emellett a 16. és 19. század közötti perzsa kerámiákat széles színpaletta jellemzi, amihez már magas technikai fejlettség kellett. A szakértők általában egyetértenek abban, hogy az iszlám textilművészet és szőnyegkészítés Perzsiában érte el a csúcspontját a 16-18. században. Vászonból, selyemből, bársonyból készült szőnyegeket, ruhákat, takarókat arany- vagy ezüstszállal hímezték. A hímzések gyakran irodalmi alkotásokban leírt jeleneteket ábrázoltak.Szakértőnk

Koch Noémi Mária

A lakberendezés területén tevékenykedik, több mint egy évtizede: számos magánlakás, üzlet, kereskedelmi szálláshely megalkotásában volt már része; mindig a megrendelők legnagyobb megelégedettségére. A legtöbb munkája Debrecenhez kötődik, de dolgozott már a fővárosban, Siófokon, sőt, külföldön: Romániában, Szlovákiában, Svájcban, Ausztriában vagy épp Belgiumban. Munkáiban a művészi önmegvalósítás helyett, a megrendelői igények maradéktalan kielégítésére, az élhető, a praktikus, az otthonos környezet kialakítására fekteti a hangsúlyt, mindig törekedve arra, hogy a végtermék stílusos, a külső szemlélőnek is vonzó, és megismételhetetlenül egyedi legyen.


Scroll to Top