Kérjen ajánlatot!
Mobil: +36 30 424 6225 email:nagy.zsolt(kukac)machinator.hu

Stíluskalauz

Bauhaus a lakberendezésben

A Bauhaus a XIX. század stílusirányzataiban gyökerezeik, közvetlen hatást Ritveld avangard irányzata valamint Mondrián absztrakt festészete és Walter Gropiusz Bauhaus tervezőiskolája gyakorolta. A Bauhaus az I. világháború hatására létrejött gépipari gyártási technológiát használja ki. Ezzel a technológiával, illetve a tömeggyártásnak megfelelő kapacitással főleg Németország és az Oszrák-Magyar Monarchia rendelkezett, ezért ez az irányzat innen indult útjára. Jellemzője a precíz tervezői munka az esztétika hátrányára.

Mindenekelőtt a forma, a funkció, a felhasznált anyagok és a szerkezetek kialakítása vált fontossá. Formavilágára jellemző az egyszerű geometriai síkok és a testek ábrázolása. Többnyire a gyáripar által előállított alapanyagokat használja fel, mert ezek nagy mennyiségben állnak rendelkezésre a szériagyártás törekvéseihez. Színvilága visszafogott, inkább szürke, mintsem kirívó. Sok fémet használ, főleg acélcsöveket, de ezek felületét gyakran csillogó krómozással vonják be. Amivel próbálja a néha már puritánnak mondható szögletes és sarkos megoldásait kirántani az egyhangúság csapdájából az helyenként a piros és a fekete szín súlyozott használata. Hazai neves képviselője Breuer Marcel is változtat forma nézetein, később az Amerikai Egyesült Államokba emigrált. Azonban a Bauhaus tömegtermeléséből adódó formai adottság és tipizálás elkerülhetetlenül hordozza az unalmas egyhangúságot, az elszürkülés lehetőségét. És ennek megnyilvánulása szociál realizmus néven vonult be és nyomta rá bélyegét a II. világháború utáni építészetre és lakberendezésre, amely egyben a Bauhaus végét is jelentette.

A Bauhaus egyes alkotásai azonban még ma is modernek és újszerűnek mondhatóak. A jelen kor iparművészei és tervezői is szívesen alkalmazzák stílusjegyeit és formavilágát.


Szakértőnk

Koch Noémi Mária

A lakberendezés területén tevékenykedik, több mint egy évtizede: számos magánlakás, üzlet, kereskedelmi szálláshely megalkotásában volt már része; mindig a megrendelők legnagyobb megelégedettségére. A legtöbb munkája Debrecenhez kötődik, de dolgozott már a fővárosban, Siófokon, sőt, külföldön: Romániában, Szlovákiában, Svájcban, Ausztriában vagy épp Belgiumban. Munkáiban a művészi önmegvalósítás helyett, a megrendelői igények maradéktalan kielégítésére, az élhető, a praktikus, az otthonos környezet kialakítására fekteti a hangsúlyt, mindig törekedve arra, hogy a végtermék stílusos, a külső szemlélőnek is vonzó, és megismételhetetlenül egyedi legyen.


Scroll to Top