Kérjen ajánlatot!
Mobil: +36 30 424 6225 email:nagy.zsolt(kukac)machinator.hu

Az Art Deco 1920-1939 között élte fénykorát, mint vezető lakberendezési divatirányzat. Maga az Art Deco kifejezés a francia art decoratifs kifejezésből ered, 1925–ben a Francia Lakberendezők Szövetsége kiállítást szervezett L’exposition international des Art Decoratifs et Industriels Modernes címmel, mely egy kicsit megtévesztő, ugyanis a stílusirányzat kirobbanása után csak évekkel később kezdtek róla, mint Art Deco-ról beszélni. A „gépkor” eljövetelével az Art Nouveau kerekded formái fejet hajtottak a szögletes formákkal operáló Art Deco előtt. Az Art Deco a huszadik század elején vert gyökeret, de igazán az 1. világháború után lett népszerű, melyet nagyban köszönhet az olyan filmeknek, mint a 42nd Street és a Grand Hotel és annak, hogy a modern termelés által hozzáférhető vált szélesebb tömegek számára is.

Az Art Deco kizárólag a dekoráció területén teremtett új irányzatot. A 20-as években az Art Deco elegánsnak, funkcionálisnak és egyben ultra modernek is számított. Nagy hatással volt az építészetre, a belsőépítészetre, ahogy a lakberendezés, a divat, festő-, képző-és filmművészet alakulására is. Az Art Deco irányzata valójában sok különböző stílus ötvözeteként jött létre, a XX. század elején virágzó összes stílusirányzat jeleit felfedezhetjük benne (Modernizmus, Kubizmus, Bauhaus, Futurista, Art Nouveau).

Az Art Deco stílus gyakorlatilag tiszteletadás az ipari formatervezés felé, mely eldobta az Art Nouveau kanyargó görbéit, csinos pasztelljeit és mindezt felváltotta kopárabb vonalvezetéssel, valamint modernebb színek használatával. Az Art Deco egy olyan eklektikus stílus, mely felhasznált olyan forrásokat, mint az ipari gépezetek, a hollywoodi ragyogás és a Bauhaus építészet.

A stílust meghatározta, hogy kialakulásakor nagy népszerűségnek örvendett a turizmus. Így az egyiptomi régészeti leletek, a feltárt papiruszok és piramisok motívumai is alapvető építőelemei lettek az Art Deco irányzatnak, csakúgy, mint az építőkocka szerű panelházformák és a cikcakk alakzat.A világháborúk közötti időszak alatt az Art Deco stílus szinte mindenhol megjelent. De nyolcvan évvel később, az Art Deco még mindig tündököl, eleganciája még mindig friss. Egyszerű vonalvezetése és a modern építészettel mutatott rokonsága a mai napig népszerűvé teszi a kortárs belsőépítészek körében, köszönhetően annak is, hogy az ebben a stílusban készült tervek meglehetősen könnyen átláthatóak.Az Art Deco bútoroknak számos magas színvonalú reprodukciója ma is elérhető. A helyesen megválasztott kiegészítőkkel, mint például egy, a harmincas éveket idéző bőr klubszék, vagy egy fekete lakkozott bárszekrény, könnyedén megadható egy Art Deco témájú szoba alaphangulata.Szakértőnk

Koch Noémi Mária

A lakberendezés területén tevékenykedik, több mint egy évtizede: számos magánlakás, üzlet, kereskedelmi szálláshely megalkotásában volt már része; mindig a megrendelők legnagyobb megelégedettségére. A legtöbb munkája Debrecenhez kötődik, de dolgozott már a fővárosban, Siófokon, sőt, külföldön: Romániában, Szlovákiában, Svájcban, Ausztriában vagy épp Belgiumban. Munkáiban a művészi önmegvalósítás helyett, a megrendelői igények maradéktalan kielégítésére, az élhető, a praktikus, az otthonos környezet kialakítására fekteti a hangsúlyt, mindig törekedve arra, hogy a végtermék stílusos, a külső szemlélőnek is vonzó, és megismételhetetlenül egyedi legyen.


Scroll to Top