Kérjen ajánlatot!
Mobil: +36 30 424 6225 email:nagy.zsolt(kukac)machinator.hu

A tapadóhíd egy kültéren és beltéren egyaránt használható, rendszerint folyékony halmazállapotú alapanyag, ami azt a célt szolgálja, hogy megnövelje egy falfelület vagy egy aljzat tapadási tulajdonságait, hogy az új burkolat problémamentesen megragadjon rajta.
A szimpla alapozóval ellentétben a tapadóhíd nemcsak megágyaz és hozzájárul az új felület megtapadásának, hanem ezen felül elősegíti a nedvszívó képesség kiegyensúlyozását is, ami a falak és az aljzatok szellőzése kapcsán rendkívül fontos tulajdonság.
Az alapanyag alkalmazható kint és bent egyaránt, aljzatkiegyenlítés előtt, de akár még hidegburkolási munkálatok előtt is, sőt mi több, a megfelelő ragasztó használatával még a régi csempét sem kell leverni, arra ugyanis az új burkolat könnyedén felhordható lesz a tapadásnövelő használata után. Előnye, hogy OSB lemezen, öntött betonon, de akár még Estrich önterülőn is alkalmazható, de fémen, fán és műanyagon nem tapad meg, ezért ezeken a felületeken felesleges a használata.

Általános tévhit a tapadóhíd kapcsán, hogy tökéletesen kiváltható vele az alapozó, így ha ezt használjuk, alapozásra már nem lesz szükségünk. Ez azonban tévedés, különösen a nagy nedvszívó hatással rendelkező felületeken ugyanis elengedhetetlen, hogy legalább egy rétegben felhordjunk valamilyen univerzális mélyalapozót, máskülönben a tapadóhíd sem tudja majd megfelelően kifejteni tulajdonságait. Szintén lényeges, hogy a mélyalapozó felkenése után legalább 24 órát várjunk a tapadóhíd alkalmazásával, a felületeknek ugyanis tökéletesen száraz állapotban kell találkozniuk egymással.
Az alapozáson felül a tapadóhíd megfelelő hatásának eléréséhez kiemelkedően fontos továbbá, hogy megfelelő alapfelületet biztosítsunk számára. Elengedhetetlen tehát a szilárd, leválásoktól mentes, portól és szennyeződésektől megtisztított felület, melyen nem lehetnek még olajos foltok sem. A makulátlanul száraz felület mellett lényeges, hogy sík és homogén állagú falakon és aljzatokon dolgozzunk, melyekről a meglazult részeket érdemes előbb eltávolítani és kijavítani, máskülönben a tapadóhíd elveszítheti legfontosabb tulajdonságát, a makulátlan tapadást.
Bár a tapadóhidak többsége bekevert, kész állapotban kapható a boltok polcain, azonban nagyon fontos, hogy alkalmazása előtt egy fúrógépbe fogott keverőszárral alaposan átkeverjük, hogy az esetleges leülepedéseket elkerülve egy egyenletes keveréket kaphassunk. Ezt a híg anyagot aztán a rendelkezésünkre álló eszközök függvényében felhordhatjuk hagyományos ecsettel, hengerrel, de akár kefével is, sőt ha van megfelelő gépünk hozzá, a legtöbb tapadóhíd gépi felhordásra egyaránt alkalmas.
Fontos ezzel kapcsolatban, hogy törekedjünk az alapanyag egyenletes felvitelére és elterítésére, miközben arra is odafigyelünk, hogy száraz időben dolgozzunk, tűző napsütésben, ködös, párás időben, illetve +5 és +25 Celsius fokos hőmérsékleti intervallumon kívül a tapadóhíd nem fog megfelelően megkötni. A száradási idő tekintetében a tapadóhídat az elterítést követően legalább 24 óráig szükséges száradni hagyni.
Forrás: bekasepker.hu


A Szerkesztőről

Nagy Zsolt

Az ingatlanfejlesztés és üzemeltetés területén szerzett sokéves tapasztalatait már jónéhány ingatlanügylet valamint kivitelezés kapcsán sikeresen kamatoztatta. A személyes kapcsolattartást, az ügyféllel való folyamatos kommunikációt, a közös gondolkodást elengedhetetlennek tartja munkája során. Hitvallása szerint: az elégedett üzleti partner a leghatékonyabb reklám, és a vállalkozás fejlődésének nélkülözhetetlen letéteményese!


Scroll to Top