Kérjen ajánlatot!
Mobil: +36 30 424 6225 email:nagy.zsolt(kukac)machinator.hu

Lakásfelújítási kisokos

Hogyan kell falat festeni? A festés.

Falfestés: Végre elérkeztünk oda, amiért megnyitottad ezt a bejegyzést. A következőkben tehát leírom, hogy hogyan tudsz tökéletes festett felületet létrehozni saját magad. A festéket csak olyan arányban hígítsd, ahogy az a vödrön fel van tüntetve. A gyártók csak úgy tudják garantálni a megfelelő fedőképességet, ha betartjuk az utasításokat. A legtöbb falfesték diszperzit, vagyis vízbázisú anyag, ami azt jelenti, hogy vízzel lehet hígítani. Minden esetben nézd meg alaposan a leírást, hogy hígítható-e az anyag, és ha igen, mivel. Keress egy vödröt, amit csak körülbelül a negyedéig tölts meg festékkel. Tényleg ne önts bele sokkal több anyagot, mert először a létrán kell ügyeskedned. Ha a vödörben sok anyag van, és az fel van akasztva a létrára, akkor nagyon könnyen eldőlhet az egész, és a festék a földön végzi, és nem a falon. A vödörbe helyezd bele a rácsot, majd vegyél magadhoz egy ecsetet és egy kishengert.
Snejdolás: Ha előkészítetted az anyagot, akkor végre kezdődhet maga a festés. A festést mindig kezdd a sarkoknál. Először ecsettel húzd ki a sarkot, majd kishengerrel dolgozd el úgy az anyagot, hogy mindenhol ugyanakkora mennyiségű festék legyen, és egyenletes legyen a felület. A saroktól körülbelül 10-15 cm legyen bekenve. Ezt a folyamatot nevezzük snejdolásnak. Felülről lefelé haladva snejdold be először a mennyezet és a falak közötti sarkokat, majd, ha ezzel megvagy, akkor jöhet a szegélyeknél való festés. Itt könnyebb dolgod lesz, hiszen itt egyetlen egy felületet kell bekenned.
Mennyezet: Ha ezzel készen vagy, akkor már meg is vagy a nehezével, jöhet is a nagyhengerezés. Itt is haladj fentről lefelé, vagyis kezdd a mennyezettel. Vedd figyelembe, hogy honnan érkezik a természetes fény. Az ablakból bejövő fénnyel mindig párhuzamosan hengerezz. Na de, hogy is kell nagyhengerezni. Itt is az a cél, hogy jó fedés mellett minél jobban eldolgozd az anyagot úgy, hogy egyenletes felületet kapj. Első lépésként mártsd bele a festékbe a hengert, majd a rácson húzd le róla a felesleges anyagot. A lényeg, hogy ne folyjon róla az anyag, amikor a fejed fölé emeled. Nem zuhanyozni akarsz, hanem festeni. Következő lépés, hogy felvidd az anyagot a mennyezetre. Ezt soha ne közvetlen a már festett felület mellett tedd meg, hanem körülbelül 10-15 cm-re. Így van helyed eldolgozni mindkét irányba. A hengerezésnél hosszú „oszlopokat” festünk, és eközben folyamatosan csúsztatjuk oldalirányba a hengert. Így megfelelően el tudod dolgozni az anyagot, és szép egyenlő fedettségű felületet kapsz.
Oldalfalak: Ha kész vagy a mennyezettel, jöhetnek az oldalfalak. Ez már könnyebb lesz, hiszen nem a fejed fölött kell tartani a hengert, hanem magad előtt. Alkalmazd ugyanazt a technikát, mint a mennyezet esetében. Az, hogy hány rétegben kell festeni függ a felület jelenlegi színétől és a festék színétől is, meg persze az anyag minőségétől. Ha csak tisztasági festést végzel fehér alapon fehér festékkel, akkor sok esetben elég lesz egy réteg is. Ha azonban nagyban eltér a két szín, akkor akár 3-4 rétegre is számíthatsz. Ha több réteg után még mindig foltos marad a fal, ne aggódj, ha megszárad, akkor nagy eséllyel eltűnnek a foltok, és egy tökéletes felületet kapsz végeredményként. Előfordulhat, hogy több órán keresztül pihensz, vagy aznapra befejezted a munkát. Ilyenkor mindig figyelj arra, hogy az eszközök és a festék nehogy beszáradjanak. A festékes vödörre minden esetben tedd rá a tetejét. Az eszközöket mosd ki, vagy tedd egy vizes vödörbe, esetleg betekerheted egy fóliába is, hogy ne kapjanak levegőt. A hengereket az anyagban is hagyhatod, ha tudod, hogy még használni fogod őket.
Színhatárképzés: Legegyszerűbb megoldás, ha több színben gondolkozol akár úgy, hogy a falak találkozásánál, vagy falon belül képezed a színhatárt. Színhatár képzésénél előre rajzold fel ceruzával a vonalat, ahol változik a szín. Festésnél emellett haladva először az egyik a világosabb színt, majd a sötétebb színt vidd fel a falra. Erre azért érdemes odafigyelni, hogy ha véletlen túlcsúszik a vonalon az ecset, akkor még a sötétebbel javíthatod a hibát. Érdemes először a vonal mellett nagyon vékony ecsettel, aztán vastagabbal, majd még vastagabbal, a legvégén pedig kishengerrel festeni. Így megfelelően el lesz dolgozva az anyag, illetve a határ átlépését is elkerülheted.
Díszlécek: Nagyon kedvelt megoldás a díszlécek használata is. Ez nem véletlen, ezek segítségével könnyen luxus környezetet lehet teremteni otthonodban. Ugyanakkor azt gondolom, hogy szakértelem hiányában ezt is nehézkesen lehet csak szépen megoldani. Ezenkívül alapos tervezés is szükséges a munka elkezdése előtt. Egyrészt nem egyszerű olyan összeállítást találni, ami valóban jól néz ki. A túl sok díszléc kicsit vásárivá teszi a helyiséget, a túl kevés pedig elveszettnek tűnik a nagy falfelületen. Éppen ezért érdemes szakemberrel konzultálni még azelőtt, hogy belevágsz. A végső döntést te fogod meghozni, hiszen a legfontosabb, hogy neked tetszen a végeredmény. Ugyanakkor jó tanácsokkal láthat el az, aki szakmai szemmel nézi a szobádat. A díszlécek felragasztása sem egyszerű feladat. Különleges ragasztót használva úgy kell a falra helyezni, hogy alóla nem ne folyjon ki az, és az illesztéseknél ne legyen szintbeli különbség. A gyakorlott szakembernek ez nem okoz nehézséget, de egy kezdő megküzdhet vele.
Strukturált felületek: Ha unalmasnak találod a sima falfelületeket, akkor is van megoldás. Egyre elterjedtebbek a strukturált falfelületek, melyeket különböző technikákkal tudsz létrehozni. Ha az előző díszítési módszerekre azt mondtam, hogy kivitelezésükhöz tapasztalat szükséges, akkor a szemcsés festékek és glettanyagok felhasználásánál ez fokozottan igaz. Több olyan esettel találkoztam már, hogy egy rosszul sikerült próbálkozást kellett kijavítani, amely komoly többletköltséggel járt együtt. Ezért ezt a kivitelezési módot saját kivitelezésre nem ajánlom.
Festett minták: Az előzőekhez képest ezt a megoldást jó szívvel tudom ajánlani, ha van egy kis kézügyességed. A legjobb ebben a módszerben, hogy csak a kreativitásod szabhat határt. Ha saját magad készíted el a mintát, akkor érdemes különböző nagyságú ecseteket beszerezni, hogy az aprólékos munkát is el tudd végezni. Kétféleképpen is nekiláthatsz a díszítőfestésnek. Ha előre tudod, milyen mintát szeretnél, akkor azt ajánlom, hogy először ceruzával rajzold meg a körvonalakat, majd ez alapján fesd ki a mintát. Ez könnyebbé teszi a folyamatot, és a szép végeredmény szinte garantált. Ha szabadjára akarod engedni kreativitásodat, akkor nem érdemes ceruzát használni, egyszerűen kezdd el a minta festését, és hagyd, hogy vigye a kezedet a kreativitásod. Ezzel az eljárással igazán egyedi és különleges mintát készíthetsz magadnak, amit büszkén mutogathatsz vendégeidnek.

Takarítás: Ha eljutottál eddig, akkor gratulálok, a nehezén már túl is vagy, már csak a takarítás van hátra. Ezt kezdd a ragasztószalagok eltávolításával. A letépett szalagokat elég, ha a fóliára dobálod. Ha ezzel készen vagy, akkor következik a fólia felszedése. Mindig a szélétől a közepe felé haladva befelé hajtogatva szedd fel a fóliát, így elkerülheted, hogy a por, és a festéktörmelékek a padlóra kerüljenek. Nagy valószínűséggel így is marad majd egy kis törmelék a földön, ezt seprűvel vagy porszívóval könnyen eltávolíthatod. Most következik a munka ellenőrzése. Ilyenkor vizsgáld meg azokat a felületeket, ahova ragasztószalagot helyeztél fel. Szinte mindig előfordul, hogy a festék befolyik alá. A megszáradt festéket egy szike felső részével óvatosan lekapargathatod. Ha mindent rendben találtál, már csak a szerszámokat kell megtisztítanod, és végeztél az egész művelettel. Az ecseteket, hengereket és rácsokat most ki a kádban folyamatosan folyó vízben. Addig mosd őket, amíg a víz kicsit sem színeződik el a szerszámokból kimosott festéktől. Ha végeztél, próbáld meg az utolsó vízcseppet is kifacsarni az eszközökből. Ez biztos nem fog sikerülni, de ha ez a célod, akkor biztos lehetsz, hogy alapos munkát végeztél.
Forrás: hogyankell.hu


A Szerkesztőről

Nagy Zsolt

Az ingatlanfejlesztés és üzemeltetés területén szerzett sokéves tapasztalatait már jónéhány ingatlanügylet valamint kivitelezés kapcsán sikeresen kamatoztatta. A személyes kapcsolattartást, az ügyféllel való folyamatos kommunikációt, a közös gondolkodást elengedhetetlennek tartja munkája során. Hitvallása szerint: az elégedett üzleti partner a leghatékonyabb reklám, és a vállalkozás fejlődésének nélkülözhetetlen letéteményese!


Scroll to Top